Drugi „Kurs, zajęcia specjalistyczne z zakresu kuchni regionalnej, lokalnej i międzynarodowej” dla młodzieży z technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSOiZ został zakończony 06 maja 2025r.
Kurs poprowadził Pan Radosław Stawiarski, doświadczony szef kuchni, pracownik Szpitala św. Łukasza w Bolesławcu.
Kurs prowadzony był w ramach realizacji Projektu nr FEDS.08.01-IZ.00-0026/23 pn. „Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska”, który realizowany jest przez Samorząd Województwa Dolnośląskiego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Działanie FEDS.08.01 Dostęp do edukacji. Projekt skierowany jest do uczniów, którzy kształcą się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczycieli którzy prowadzą kształcenie w ramach tego kierunku.
Każdy uczestnik zajęć powinien być przygotowany do przygotowywania wybranych dań kuchni polskiej i międzynarodowej. Zajęcia przebiegały w niezwykłej atmosferze, pełne śmiechu, dobrej zabawy i z wykorzystaniem wyjątkowych produktów spożywczych.
