Skip to content Skip to navigation

Smak, pasja i powołanie – świętujemy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni!

20 października to dzień wyjątkowy dla wszystkich, którzy kochają gotować – Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni! Święto to zainicjował w 2004 roku dr Billy Gallagher, ówczesny lider Stowarzyszenia WACS (World Association of Chefs’ Societies). Jego pomysł nie ograniczał się tylko do promocji zawodu kucharza – miał też głębszy sens: zwrócić uwagę na wartość dzielenia się posiłkiem z potrzebującymi.
To dobra chwila, by zatrzymać się na moment i docenić wszystkich, którzy codziennie stoją za smakiem, aromatem i estetyką naszych ulubionych potraw. Kucharze to nie tylko mistrzowie przypraw i noża – to artyści smaku, strażnicy zdrowia i ludzie z pasją, którzy potrafią ze zwykłych składników stworzyć coś niezwykłego. Ich praca to połączenie wiedzy, talentu i serca, a sukces wymaga prawdziwego zaangażowania i powołania.
W naszej szkole ten dzień miał wyjątkowo apetyczny wymiar! 

Uczniowie klasy 3BKC, kształcący się w zawodzie kucharz, postanowili uczcić święto w najlepszy możliwy sposób – przygotowując pyszne dania. W szkolnej kuchni unosiły się zapachy rolady serowej ze szpinakiem i kurczakiem, spaghetti bolognese z sosem z cukinii, a na deser – naleśniki z serem na słodko oraz gofry z bitą śmietaną i owocami. Brzmi pysznie? Smakowało jeszcze lepiej! 
 
Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni składamy serdeczne życzenia wszystkim naszym uczniom kształcącym się w zawodzie kucharz, pracodawcom, którzy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, oraz nauczycielom przedmiotów gastronomicznych – za to, że inspirują młodych adeptów sztuki kulinarnej do rozwijania swoich talentów.
Niech pasja gotowania zawsze dodaje Wam skrzydeł, a każda potrawa, którą tworzycie, przynosi tyle samo radości, ile smaku! 
 

1_32.jpg

4_8.JPG

5_10.JPG

7_10.JPG

8_9.JPG

9_7.JPG

10_7.JPG

11_4.JPG

15_4.JPG

29_2.JPG

33_1.JPG

16_2.JPG

38_1.JPG

 

 

Typ: 
Zwykła